Постинг
05.11.2010 01:21 -
Основните хранителни вещества и храни
Автор: bluemag1c
Категория: Други
Прочетен: 2075 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 05.11.2010 09:15
Прочетен: 2075 Коментари: 0 Гласове:
4
Последна промяна: 05.11.2010 09:15
Храната е източник на енергия. Тя доставя хранителните вещества, необходими за физическия растеж и възстановяване и помага на организма да произвежда различни вещества (хормони, ензими и невромедиатори), допринасящи за нормалното му функциониране. Тук съм описала основните хранителни добавки и тяхната роля за организма ни.
Бета-каротин (антиоксидант, преобразуван във витамин А)
Източници: Жълти и оранжеви зеленчуци и плодове, зеленолистни зеленчуци
Желязо (пренасяне на кислород)
Източници: Яйца, раци, миди, скариди и др., месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, зеленолистни зеленчуци, морски водорасли, фурми, смокини, стафиди, семена, какао
Йод (Образуване на хормоните на щитовидната жлеза)
Източници: Месо, риба, йодирана сол, чушки, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци
Калий (Баланс на течностите, функциониране на мускулите)
Източници: Пълнозърнести продукти, ядки, семена, зеленчуци, плодове, какао
Калций (Подържа костите и зъбите, функционирането на мускулите и нервите)
Източници: Мляко и млечни произведениям риба, пълнозърнести продукти, бобови растения, ядки, зеле
Магнеций (Произвеждане на енергия, функциониране на нервите, регулиране на инсулина)
Източници: Риба, раци, миди, месо, пълнозърнести продукти, ядки, зеленолистни зеленчуци, гъби, семена, какао
Мед (Усвояване на желязото, използване на енергията, функциониране на нервите)
Източници: Риба, бобови растения, зеленолистни зеленчуци, гъби, авокадо, чесън, морски водорасли, ядки, какао
Незаменими мастни киселини (Регулират нивото на мазнините в кръвта, произвеждането на хормони)
Източници: Пълнозърнести продукти, бобови растения, ядки, студенопресовани растителни масла, зеленолистни зеленчуци
Селен (Антиоксидант)
Източници: Млечни произведения, риба, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, гъби, чесън
Фибри (Функциониране на червата)
Източници: Пълнозърнести продукти, бобови растения, плодове, ядки, семена
Флавоноиди (Антиоксиданти)
Източници: Пълнозърнести продукти, ярко оцветени зеленчуци и плодове
Фолиева киселина (Образуване на червени кръвни телца, делене на здравите клетки)
Източници: Черен дроб, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци, плодове, ядки, мая
Фосфор (Поддържане на костите и зъбите)
Източници: Жълтък, риба, раци, миди, скариди, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, соя, млечни продукти
Хром (Регулира нивото на кръвната захар)
Източници: Сирене, пъклнозърнести продукти
Цинк (Растеж и възпроизводство, действие на ензимите, функциониране на имунната система)
Източници: Млечни произведения, риба, раци, миди, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, кореноподобни зеленчуци, чесън, кълнове
Витамин А (Поддържане на кожата, косата и очите, функциониране на имунната система)
Източници: Млечни произведения, риба, яйца, бобови растения, студенопресовани растителни масла
Витамин B комплекс (Еластичност на кръвоносните съдове, заздравяване на рани, антиоксидант)
Източници: Цитросови и повечето други плодове, брокли, чушки и почти всички останали зеленчуци
Витамин D (Поддържане на костите и зъбите)
Източници: Млечни продукти, жълтъци, морски водорасли, ядки, тлъсти риби, рибено масло
Витамин Е (Антиоксидант, функциониране на мускулите, образуване на червени кръвни телца)
Източници: Растителни масла, яйца, риба, пълнозърнести продукти, леща боб, ядки, семена
Източник: "Здраве чрез природолечение",издателство: Рийдърс Дайджест
Бета-каротин (антиоксидант, преобразуван във витамин А)
Източници: Жълти и оранжеви зеленчуци и плодове, зеленолистни зеленчуци
Желязо (пренасяне на кислород)
Източници: Яйца, раци, миди, скариди и др., месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, зеленолистни зеленчуци, морски водорасли, фурми, смокини, стафиди, семена, какао
Йод (Образуване на хормоните на щитовидната жлеза)
Източници: Месо, риба, йодирана сол, чушки, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци
Калий (Баланс на течностите, функциониране на мускулите)
Източници: Пълнозърнести продукти, ядки, семена, зеленчуци, плодове, какао
Калций (Подържа костите и зъбите, функционирането на мускулите и нервите)
Източници: Мляко и млечни произведениям риба, пълнозърнести продукти, бобови растения, ядки, зеле
Магнеций (Произвеждане на енергия, функциониране на нервите, регулиране на инсулина)
Източници: Риба, раци, миди, месо, пълнозърнести продукти, ядки, зеленолистни зеленчуци, гъби, семена, какао
Мед (Усвояване на желязото, използване на енергията, функциониране на нервите)
Източници: Риба, бобови растения, зеленолистни зеленчуци, гъби, авокадо, чесън, морски водорасли, ядки, какао
Незаменими мастни киселини (Регулират нивото на мазнините в кръвта, произвеждането на хормони)
Източници: Пълнозърнести продукти, бобови растения, ядки, студенопресовани растителни масла, зеленолистни зеленчуци
Селен (Антиоксидант)
Източници: Млечни произведения, риба, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, гъби, чесън
Фибри (Функциониране на червата)
Източници: Пълнозърнести продукти, бобови растения, плодове, ядки, семена
Флавоноиди (Антиоксиданти)
Източници: Пълнозърнести продукти, ярко оцветени зеленчуци и плодове
Фолиева киселина (Образуване на червени кръвни телца, делене на здравите клетки)
Източници: Черен дроб, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци, плодове, ядки, мая
Фосфор (Поддържане на костите и зъбите)
Източници: Жълтък, риба, раци, миди, скариди, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, соя, млечни продукти
Хром (Регулира нивото на кръвната захар)
Източници: Сирене, пъклнозърнести продукти
Цинк (Растеж и възпроизводство, действие на ензимите, функциониране на имунната система)
Източници: Млечни произведения, риба, раци, миди, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, кореноподобни зеленчуци, чесън, кълнове
Витамин А (Поддържане на кожата, косата и очите, функциониране на имунната система)
Източници: Млечни произведения, риба, яйца, бобови растения, студенопресовани растителни масла
Витамин B комплекс (Еластичност на кръвоносните съдове, заздравяване на рани, антиоксидант)
Източници: Цитросови и повечето други плодове, брокли, чушки и почти всички останали зеленчуци
Витамин D (Поддържане на костите и зъбите)
Източници: Млечни продукти, жълтъци, морски водорасли, ядки, тлъсти риби, рибено масло
Витамин Е (Антиоксидант, функциониране на мускулите, образуване на червени кръвни телца)
Източници: Растителни масла, яйца, риба, пълнозърнести продукти, леща боб, ядки, семена
Източник: "Здраве чрез природолечение",издателство: Рийдърс Дайджест
ЗА НЯКОИ ОТ ОСНОВНИТЕ РЕАЛНОСТИ НА БАЗАТ...
Основните нововъведения в Xetra са:
Закононарушение и посегателство върху ос...
Основните нововъведения в Xetra са:
Закононарушение и посегателство върху ос...
Няма коментари